Rookvrije zone voor ingang Bibliotheek Stadsplein
Contact Victor van Honk

rookvrijezoneDe overkapping bij Bibliotheek Amstelland en boekhandel Libris Venstra is aangewezen als rookvrije zone. Vandaag werden de borden die de rookvrije zone aangeven onthuld. Namens de bibliotheek was Lizet van Zegveld (teamleider publieke dienstverlening) aanwezig. Ook Fleur van Bladeren, teamleider kankerpreventie bij KWF Kankerbestrijding, was bij de onthulling aanwezig. De organisatie onderstreept het belang van de actie. Wethouder Zorg en Gezondheid..

..Herbert Raat (VVD): “Mevrouw Statius Muller, huisarts en woonachtig in Amstelveen, nam contact met ons op. Zij vroeg ons of wij het gebied onder de overkapping bij de bibliotheek rookvrij konden maken. Dit hebben we gedaan. Zo hoeven mensen niet meer door rookwolken te lopen voordat je naar binnen kan bij de bibliotheek. De juridische bevoegdheid om het rookverbod te handhaven ligt bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit, we zullen hen dan ook vragen hier werk van te maken.”

Ilona Statius Muller, huisarts bij huisartsenpraktijk Ubbens & Statius Muller en actief betrokken bij Amsterdams Rookalarm: “Wekelijks bezoek ik met veel plezier de bibliotheek en boekhandel op het Stadsplein. De ingang is kennelijk een populaire rokersplek. Zien roken doet roken. Naast de last die de bezoekers ervan hebben is het vooral ook een slecht voorbeeld voor de jeugd. Ik ben blij dat de gemeente op deze locatie dit signaal afgeeft. Roken op dit soort plekken te ontmoedigen brengt een rookvrije generatie dichterbij.”

De gemeente is van mening dat de gezondheidsbelangen zwaar wegen en stelt daarom de rookvrije zone in onder de overkapping. Rokers kunnen worden aangesproken. Van overtreding kan melding worden gemaakt bij het klantcontactcenter van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Bij overtreding van het rookverbod is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit de bevoegde instantie om handhavend op te treden.

Uit cijfers van onder meer Alliantie Nederland Rookvrij blijkt dat er jaarlijks zo’n 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken sterven. Ook van meeroken kunnen mensen ernstig ziek worden en zelfs doodgaan, tot wel enkele duizenden per jaar. Meer informatie is te vinden op www.rookvrijegeneratie.nl.