ZOEKEN:
De bekeerlinge/ Stefan Hertmans
Contact Wieneke van Rossum   

bekeerlingeEchte documenten zijn de basis van dit boek, waarom heen Stefan Hertmans een verhaal bouwt. Het gaat om een overgeleverd Hebreeuws tekstfragment: een vrouw uit hogere Normandische kringen die in de 11e  eeuw een reis onderneemt. Hertmans laat een ik figuur vanuit het heden het verhaal bedenken en vertellen. Hij is die persoon zelf.
De vrouw trouwt tegen de zin van haar ouders met een joodse jongen en bekeert zich. Ze moet vluchten, haar man wordt onderweg vermoord, ze raakt haar kinderen kwijt en sterft na veel omzwervingen zelf. Hertmans reist haar achterna.

Hij bedenkt de namen, haar leven, haar reisroute en haar geschiedenis met behulp van historische bronnen over de Joodse geschiedenis in Frankrijk en Cairo. Hij controleert dan ook zijn eigen verzinsels. De positie van de Joden en het ontstaan van de kruistochten, de ridderstand is dan weer gebaseerd op historische feiten.
Fictie en non fictie worden een verhaal, dit alles met prachtige zinnen omschreven. De wereld van rond 1100 zie je voor je afspelen, je ziet de landschappen, de dorpen, en de denkwijze van de mensen brengt hij tot leven. De kruistochten met zijn slachtpartijen doen denken aan de jihad van de radicale moslims en ook toen waren er ophitsende volksmenners, wat dat betreft is de wereld niet veranderd.
Ik kan je dit zeer intens en mooi geschreven boek over een vrouw, die alles wat haar lief is verliest, zeer aanbevelen.

Klik hier voor de beschikbaarheid: