ZOEKEN:
De draagbare van Rossem/ Maarten van Rossem
Contact Wieneke van Rossum   

draagbare vanrossemDit boek is een selectie van het beste uit de boeken die hij heeft geschreven. Het bevat de complete 20e eeuw. De moderne tijd begint in de 19e eeuw. Door de industrialisering namen welvaart en comfort toe. Er kwamen elektrische producten, auto, telefoon, radio en vliegtuig, gloeilampen, stroom, de productie van staal en stoommachines veroorzaakte een maatschappelijke revolutie. Verder beschrijft hij de eerste Wereldoorlog, het retoriek talent van Adolf Hitler, Vietnam, politieke indrukken van de Amerikaanse verkiezingen en de zinloze nucleaire wapenwedloop tijdens de Koude Oorlog. Het populisme en de invloed van de media, die door voor- en nabeschouwingen, alles opblaast. Voordat er nog sprake was van een crisis waarschuwde van Rossem al dat we de bankiers in de gaten moesten houden.

Sinds 2012 radicaliseren de Republikeinen in Amerika en voor hun is belastingverlaging een geloofsartikel geworden dat zij met ongekend fanatisme uitdragen. Gevolg is reusachtige belasting te korten die de natie te gronde richten en ze saboteren de Amerikaanse gezondheidszorg. Tja geschiedenis herhaalt zich……
Interessant is ook het hoofdstuk over IS. IS is het directe resultaat van de volkomen mislukte interventie in Irak. Geen enkel land heeft zo’n belangrijke rol gespeeld in de stimulering van terrorisme als de VS. Saddam Hoessein had niets te maken met 9/11, dat was Al-Quada, wapens zijn nooit gevonden en door de opheffing van de Ba’ath partij en het Iraakse leger ontstond IS. Door gebrek aan kennis, desinteresse omtrent de plaatselijke omstandigheden creëren ze de ideale omstandigheden voor terrorisme.


In het voorwoord zegt Arjen Lubach: Wie niet wil nadenken, moet Maarten van Rossem niet lezen. Wie hem niet leuk vindt heeft waarschijnlijk geen gevoel voor humor. Daar ben ik het helemaal mee eens, een heel interessant en humoristisch geschreven boek!