ZOEKEN:
Een man van goede hoop/Jonny Steinberg
Contact Wieneke van Rossum   

goede hoopHet verhaal van de Somalische Asad is waar gebeurd. Voor zijn ogen wordt zijn moeder door de rebellen vermoord, zijn vader is al een tijdje vermist. Hij moet zijn weg zoeken tussen ellende en geweld. Jonny Steinberg ontmoet hem in de township Blikkiesdorp in Kaapstad waar hij zijn verhaal vertelt. Hun ontmoetingen zijn niet in zijn woning maar in de auto van Jonny zodat Asad alles in de gaten kan houden, zelfs daar dreigt gevaar. De Somalische clanbanden zijn heel sterk, er zijn mensen die hem opnemen en voor hem zorgen, maar hij wordt ook zo weer achtergelaten als er gevaar dreigt. Wanhoop, hoop, angst, vernedering, de dood in ogen zien, altijd weer dreigend gevaar is goed voelbaar in dit boek.


Als vluchteling heeft hij het soms redelijk goed maar hij blijft knokken voor betere omstandigheden maar vooral voor veiligheid. Een verhaal dat voor elke vluchteling geldt.
Het boek wordt wel vergeleken met Wat is de Wat van Dave Eggers maar dit meesterwerk is de rauwe werkelijkheid, volgens de recensie van NRC Handelsblad.
Steinberg vertelt niet alleen het verhaal maar probeert ook Asad te begrijpen, hoe de geschiedenis die constant zijn leven verandert en zijn reacties daarop maar bovenal al het verlies dat Asad moet doorstaan.
Een boek dat zeer goed en vlot geschreven is en een diepe indruk achterlaat.

Klik hier voor de beschikbaarheid.