ZOEKEN:
Asterdorp/ Stephan Steinmetz
Contact Wieneke van Rossum   

asterdorpOktober is de maand van de geschiedenis en dit boek viel me op over een onbekende geschiedenis dat zich afspeelde in Amsterdam Noord. Steinmetz promoveerde afgelopen maand aan de UVA op Asterdorp, een woonwijk van 132 huisjes in Amsterdam Noord die in 1927 gebouwd werd. De gemeentelijke woningdienst plaatste hier “ontoelaatbaren”, asocialen. Het ideaal was verheffing van de armste arbeiders tot beschaafde burgers. Om de wijk stond een muur. Steinmetz belicht het ontstaan, de functie en het einde van dit project.

D.m.v. archiefonderzoek, gesprekken met oud bewoners en een voormalig opzichtster geeft hij een blik in de gevolgen voor de mensen die er gewoond hebben. De situatie was allesbehalve ideaal, verheffing werd stigmatisering. Arie Keppler en de wethouders de Miranda en Wibaut speelden een duistere rol hierin. De vraag is dan ook in hoeverre de overheid zich mag bemoeien met de privélevens van burgers.
In 1942 werd het een joods getto waar joodse gezinnen er verbleven in afwachting van hun deportatie. Uiteindelijk werd in 1955 de wijk gesloopt.
Een zeer interessant boek over een stukje onbekend Amsterdam!

Klik hier voor de beschikbaarheid.