ZOEKEN:
Leren lezen is een feest
Contact Joke ten Have   

 aadje pirDe vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Vooral voor de kinderen van groep drie is het extra spannend. Zij gaan leren lezen. Woordje voor woordje ontdekken de kinderen de wereld van letters en verhalen.

En dan wil je als kind natuurlijk wat graag een echt boek gaan lezen. Het boekje Aadje Piraatje kan al lezen  van Marjet Huiberts is een voorbeeld van een boek dat al snel door de kinderen gelezen kan worden. De eerste leesboekjes voor kinderen die leren lezen worden volgens de regels van diverse AVI niveau methodes geschreven.

Deze boeken staan in de bibliotheek bij elkaar en zijn onderverdeeld in AVI start, M3 (midden groep 3), E3 (eind groep 3) tot M4.

Het zijn boekjes met veel plaatjes en weinig woordjes. Een paar tips voor de beginnende lezers...

De samenleesboeken, zijn een feest om te lezen. Samen lezen een echt verhaal lezen is gezellig, maar stimuleert ook enorm.. De ouder leest het moeilijkeres tuk en het kind de woordjes die ze al kunnen lezen. Dit stimuleert het lezen enorm. De strips bj de eerste leesboekejs zijn ook populair Ridder Jesse van Danielle Schothorst

De boekjes zijn in deze periode erg populair en veel uitgeleend. Een goed alternatief zijn dan de Kleutersamenleesboeken.Er nu een  nieuwe serie uit kleuters samenleesboeken informatief

Mijn laatste tip aan ouders: Stop niet met voorlezen als uw kind zelf gaat lezen. Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die voorgelezen een grotere woordenscht hebben en voorgelezen worden,  stimuleert kinderen zelf te gaan lezen.