ZOEKEN:
1936: wij gingen naar Berlijn/ Auke Kok
Contact Wieneke van Rossum   

1936Auke Kok blikt terug op de Olympische Spelen van 1936, precies 80 jaar geleden, in Berlijn. Een beladen Spelen, want welke groet breng je? De olympische groet leek namelijk erg veel op de Hitlergroet. Daarom besloot de toenmalige chef de mission dat tijdens de parade voor Hitler de Nederlandse sporters hun petje af zouden doen. De boksers bond en de turnbond besloten niet deel te nemen als protest tegen Nazi Duitsland. Kranten spraken zich uit voor een boycot, anderen vonden dat sport en politiek ver van elkaar moeten staan. Het blijkt juist dat sport en politiek juist met elkaar verbonden zijn.

Denk aan de aanslagen in M√ľnchen, de boycot van Zuid Afrika vanwege de apartheid, China in 2008 en nog zeer recent Sotsji. Twee personen licht Auke Kok er uit, de zwemster Rie Mastenbroek die vier medailles won (waarvan drie gouden) en de sprinter Tinus Osendorp die twee bronzen medailles won en de snelste blanke ter wereld werd genoemd. Beiden kwamen uit een arm sociaal milieu, Rie was kind van een ongehuwde moeder en een rechter moest zich zelfs erover buigen of zij wel geschikt was als opvoeder. Tevens werd Rie verweten dat zij deel genomen had aan de Spelen en uiteindelijk keert ze het zwemmen de rug toe. Tinus gaat de Hitlerjugend sprintlessen geven, sluit zich bij de politie aan en wordt NSB er. Na de oorlog zit hij een gevangenisstraf uit in de Limburgse mijnen.

Een vlot lezend boek, dat een mooi tijdsbeeld geeft van de Olympische Spelen vlak voor de oorlog en nu blijkt ook weer anno 2016 de verwevenheid van sport, doping en politiek in Rusland.