ZOEKEN:
Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan/Betsy Udink
Contact Wieneke van Rossum   

Ataturk

Als je iets meer wilt weten en begrijpen van Turkije dan moet je zeker dit boek lezen. Betsy Udink weet waar ze over schrijft, ze woont jaren in Turkije en is dol op het land. Tot op heden schrijft ze voor de Volkskrant columns. In dit boek beschrijft ze, afgewisseld met luchtige verhalen over bijvoorbeeld een bezoek aan de kapper of de Turkse taxi de dolmus, hoe de ene autocratische leider door een volgende de leiding heeft in dit land. De ineenstorting van het Ottomaanse Rijk na de eerste Wereldoorlog, Atatürk die een scheiding tussen kerk en staat teweeg bracht, de Armeense genocide, de Koerden kwestie met hun leider Öcalan, die een levenslange gevangenis straf uitzit, dit alles komt aan bod. Het meest interessante deel zijn natuurlijk de hoofdstukken over Erdogan en de in Amerka wonende leider Gülen.

Deze laatste leider is nooit dogmatisch, maar hij wil uiteindelijk de hele wereld tot de islam bekeren. Hij heeft 5 miljoen aanhangers, mijdt provocatie en confrontatie maar ondertussen heeft zijn beweging zich als een sluipwesp overal geïntrigeerd. Ook Erdogan komt aan bod en daar word je ook niet vrolijk van. Herstel van het Ottomaanse Rijk, geen persvrijheid, islamisering worden bij hem weer doorgevoerd. Betsy Udink concludeert dat ‘Turkije onder islamitisch bestuur even militaristisch en nationalistisch is als onder seculier bestuur’.
Een boek, dat zeer goede informatie geeft, en je tot nadenken aanzet. Wil Turkije tot de EU gaan behoren dan is het te hopen dat er meer van dit soort informatie verschijnt, een taak weggelegd voor veel journalisten, want beide leiders vechten om de macht onder het mom van democratie.