ZOEKEN:
Agenda-kaartverkoop
Actuele agenda
Kleuterworkshop Mad Science: Magneetmysterie GEANNULEERD

24 05_2017 Kleuterworkshop Mad Science Magneetmysterie_1024

Het lijkt wel magie, zoals een magneet aan sommige voorwerpen kan blijven hangen of er naartoe trekt, terwijl hij andere gewoon weg lijkt te duwen.
Vandaag maak je kennis met aantrekken en afstoten, de eigenschappen van een magneet. Je onderzoekt welke voorwerpen er zijn die worden aangetrokken door de magneet en je leert dat niet alleen de Aarde een Noordpool en een Zuidpool heeft, maar elke magneet ook.

Geef je ogen goed de kost, voel wat er gebeurt en maak zo op eenvoudige wijze kennis met dit natuurkundige fenomeen.


Kleuterworkshop Mad Science: Magneetmysterie
woensdag 24 mei
15:30-16.15

Stadsplein

4 t/m 6 jaar


let op: deze workshop is helaas geannuleerd.

 
Bureau Boeiend: 100 jaar De Stijl

08-06-2017 De Stijl -  Piet Mondriaan_Victory_Boogie_Woogie275Niet 'EEN stijl', maar 'DE stijl'. De kracht van de stroming komt al in het lidwoord tot uitdrukking. Het was dan ook een boude onderneming die de kunstenaars van de Stijl voor ogen hadden: een internationale avant-garde met een programma en eigen communicatiemiddelen in de vorm van een tijdschrift. Wat is er van terechtgekomen? Wat heeft de Stijl voortgebracht en wie waren er zoal bij betrokken?

Bij 'de Stijl' denk je gelijk aan Piet Mondriaan en dat is zeker niet onjuist. Hij is van al zijn collega's zonder meer de beroemdste geworden. Wellicht is het dan wat apart dat de brochure die hij in 1921 uitgaf 'Le néoplasticisme' heette. Of iets inheemser: nieuwe beelding. De Stijl is een van de benamingen die de stroming draagt, zoals Mondriaan een van de kunstenaars is die ertoe behoorde. De grote roerganger was Theo van Doesburg, die eigenlijk Christian Küpper heette.

Samengevat zou je kunnen zeggen dat de Stijl een pure kunst is, die primaire kleuren en abstractie gebruikt en wel zo (letterlijk) rechtlijnig dat Van Doesburg en Mondriaan ruzie kregen over het gebruik van de diagonale lijn in composities. Zoals vaker valt er op dit soort programmapunten heel wat af te dingen. Neem Bart van der Leck met zijn figuratieve schilderijen. Of Rietveld met een rond raampje in het Schröderhuis. En kom vooral luisteren naar het bijzondere verhaal van een stroming die zich als DE stijl aan de wereld voorstelde.

Bureau Boeiend: 100 jaar De Stijl
donderdag 8 juni
14.30-16.30
Stadsplein
Prijs: €19,-
Pashouders: €12,50 -

reserveren via www.bureauboeiend.nl of via tel. 020 2216498

 
Workshop Thriller schrijven door Hetty Kleinloog

SBW 2017_logo-datum-op-geel_275Tijdens de bloedstollende workshop Thriller schrijven kruip je in de huid van een moordenaar of een detective, zet je lezers op een dwaalspoor en laat je ze sidderen. Wat is het effect van ‘red herring’ of tikkende klok? Hoe bouw je spanning op? Hoe creëer je overtuigende personages met geloofwaardige motieven?

Verzamel je moed bij elkaar en schrijf je in. Bedenk dat als je niet bij de workshop aanwezig bent, je geen alibi hebt voor die avond!

de Spannende Schrijfwedstrijd
De smaak te pakken? De Bibliotheek organiseert samen met het Algemeen Dagblad de Spannende Schrijfwedstrijd tijdens de Spannende Boekenweken van 9 t/m 25 juni.

Schrijf een spannend vakantieverhaal van maximaal 750 woorden en stuur deze in. Welke bloedstollende belevenis heb jij ooit meegemaakt of wat zijn jouw huiveringwekkende fantasieën...
Vanaf 3 juni tot 25 juni 2017 kun je jouw spannende verhaal insturen. Kijk hier voor meer informatie over de wedstrijd.

Niemand minder dan thrillerauteur Simon de Waal kiest als juryvoorzitter het winnende verhaal, dat wordt geplaatst in Algemeen Dagblad. Maar er is meer; de winnaar krijgt ook een meet-and-greet met thrilllerauteur Simon de Waal én een mini-masterclass thrillerschrijven van de meester!

Workshop Thriller schrijven door Hetty Kleinloog
donderdag 8 juni
19.30-22.00 uur
Uithoorn

let op: beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij

Prijs: €15,00
Pashouders: €10,- 

tickets

 
Workshop Mad Science: Wetenschap voor detectives

10 06_2017 workshop Mad Science wetenschap-voor-detectives_1024

Zou je later ook bij de politie of recherche willen werken?Wij geven je alvast wat handvatten om een goede speurneus te worden.Leer hoe je vingerafdrukken moet bestuderen, onbekende poeders die bij verdachten gevonden zijn kan onderzoeken en tandafdrukken van verdachten neemt.
Maak een duidelijk profiel van de dader en je bent een grote hulp voor de recherche!

Workshop Mad Science: Wetenschap voor detectives
zaterdag 10 juni
Westwijk
15.30-16.30 uur

6 t/m 12 jaar

Prijs €10,-
Pashouders €7,50

tickets

let op: beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij

 
Social Media Bootcamp

Social-Media-logoKom in topconditie met de Social Media Bootcamp in de bibliotheek. Ben je ZZP'er, werkzoekend of ondernemer en kan je wel wat extra exposure gebruiken? Ga dan actief aan de slag in ons Social Media Bootcamp! Leer hoe je sociale media - als Facebook, LinkedIn en Twitter - voor jou kan laten werken om die droombaan of nieuwe klant te vinden.

De Social Media Bootcamp wordt gegeven door social media expert Huub van Dommelen. In de afgelopen 7 jaar heeft Huub aan honderden ZZP'ers, werkzoekenden en medewerkers van organisaties trainingen gegeven in het effectief gebruik van Linkedin, Twitter en Facebook. Zijn trainingen worden beoordeeld met gemiddeld een 8,5. Reacties van deelnemers: 'inspirerend en concreet', 'op de praktijk gericht', 'ik heb antwoorden gekregen op al mijn vragen', 'hier kan ik echt iets mee'.

De focus in deze training ligt op het gebruik van sociale media in de dagelijkse praktijk, in relatie tot marketing en PR. De kracht van deze training is dat je samen aan het werk gaat en is gericht op jouw dagelijkse praktijk, daar liggen immers de kansen. Voor werkzoekenden kan de inzet van bijvoorbeeld Linkedin en Facebook heel nuttig zijn om vacatures op het spoor te komen of om zich ‘in de picture’ te zetten. Voor ZZP'ers en/of ondernemers geldt hetzelfde: hoe kan ik social media effectief inzetten om mijn bedrijf te profileren en aantrekkelijke projecten op het spoor te komen?

Dit is een Social Media Bootcamp, dus dat betekent zelf actief aan de slag met eigen smartphone, laptop of tablet. 

Social Media Bootcamp
donderdag 15 juni
19.00-22.30
inloop vanaf 18.30
Stadsplein 

Prijs: €22,50
Pashouders: €15,-

tickets

 

 
Workshop Mad Science: Recherchewerk

17 06_2017 workshop Mad Science recherchewerk_1024

Maak kennis met de wereld van detectives, rechercheurs en geheime agenten.Bij dit onderzoek heb je al je zintuigen nodig, want je gaat leren heel goed te observeren om zo een sporenonderzoek te ontrafelen. Kruip in de huid van een misdadiger en probeer handschriften te vervalsen,terwijl anderen als een echte rechercheur aan het werk gaan bij het analyseren van het plaats delict.

Workshop Mad Science: Recherchewerk
zaterdag 17 juni
15.30-16.30 uur
Aalsmeer

6 t/m 12 jaar

prijs €10,-
pashouders €7,50

tickets

let op: beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij

 
Stadspleinfestival: WE ARE DATA - Mirror Room

WAD basisbeeld_275Elke dag geef jij bewust en onbewust informatie over jezelf bloot. Wil je dat deze persoonlijke gegevens bekend worden? Hoe diep mag technologie in jouw privédomein binnendringen? De reizende installatie WE ARE DATA Mirror Room laat jou ervaren hoe het voelt om 'data te worden’. Wij geven jou de keuze: welke gegevens hou je voor jezelf en welke wil je delen.

Wanneer je de WE ARE DATA Mirror Room betreedt, stap je een magische ruimte binnen. Je maakt leuke en spannende dingen mee. Maar het is ook een slimme ruimte waarin bezoekers onbewust bekeken en gemeten worden. Hoe dichtbij mag technologie komen? In hoeverre leiden innovatieve technieken tot ongewenste transparantie? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, zal je de WE ARE DATA Mirror Room moeten betreden. Want alleen door te ervaren hoe het voelt om data te worden, begrijp je wat het belang van privacy op persoonsgegevens echt betekent.

Wij zijn data. Elke beweging, elke handeling, elke emotie is data. Deze data worden opgeslagen en gepresenteerd als waarheid. De feitelijkheid van data geeft ons veel inzichten. Dit is vaak informatief en handig, maar het kan ook een keerzijde hebben. Zijn al die data waar en wat gebeurt er als die data in handen komt van voor ons onbekende partijen? Als techniek in jouw hoofd kan kijken, wordt het privacy-debat opeens urgent, indringend en extreem persoonlijk. WE ARE DATA onderzoekt hoe diep technologie in jouw privé¬domein mag treden. Wat vind je prettig, wat vind je intimiderend en waar ligt de grens? In de MIRROR ROOM ervaar je hoe jij data wordt en heb je de keuze welke persoonlijke data jouw eigendom blijft.

Wat is de Mirror Room?
De Mirror Room is een afgesloten ruimte waarin één bezoeker per keer een persoonlijke en indrukwekkende ervaring ondergaat. Poëtisch en confronterend. In de ruimte wordt de bezoeker, aan de hand van een persoonlijk scenario, letterlijk een spiegel voorgehouden.

Waarom is de Mirror Room een bezoekje waard?
WE ARE DATA draagt bij aan een dieper bewustzijn van wat er aan persoonlijke gegevens kan worden geregistreerd en wat dit voor ieder van ons betekent. Als je dit echt zelf ervaart en voelt, kun je de impact van de (nieuwe) technologieën om ons heen beter begrijpen. De installatie helpt bezoekers ‘data-intuïtie’ op te bouwen.

Stadspleinfestival: WE ARE DATA - Mirror Room
zondag 18 juni
12.00-17.00

Stadsplein
Toegang gratis


WAD profiel_IRIS_600


 

 
Eva Rovers over BOUD.

21 06_2017 Cover BOUD_275In het leven van schrijver, reiziger, verzamelaar en televisiemaker Boudewijn Büch is er niets zoals het lijkt. Hij verzon universitaire titels, zijn eigen familiegeschiedenis en zelfs een zoon. Was hij inderdaad een dwangmatige leugenaar zoals velen na zijn dood beweerden of was er meer aan de hand?

Biograaf Eva Rovers kreeg exclusief toegang tot het persoonlijke archief van Büch en kwam tot een verrassende ontdekking. Tijdens de lezing neemt zij u mee door de wonderlijke wereld van Boudewijn Büch.

Over BOUD
Goethe, Mick Jagger, eilanden, dodo's en eeuwenoude boeken: Boudewijn Büch liet Nederland kennismaken met de meest uiteenlopende onderwerpen en wist met zijn aanstekelijke enthousiasme literatuur en geschiedenis even toegankelijk te maken als popmuziek.
Als kind had hij al ontdekt dat hij met verhalen in staat was het leven naar zijn hand te zetten. Uit atlassen, poëzie en rock & roll bouwde hij een eigen wereld op en sleurde daarin iedereen mee met wie hij sprak. Dat bezorgde hem invloedrijke vrienden, toegang tot de literaire wereld en heel veel aandacht. Maar zijn betoverende verhalen brachten hem ook talrijke demonen, die hij zijn leven lang moest bevechten.

21 06_2017 Eva Rovers 2017 foto Valerie Granberg _275

Eva Rovers
Eva Rovers is auteur van de veelgeprezen biografieën De eeuwigheid verzameld. Helene Kröller-Müller (1869-1939) en BOUD. Het verzameld leven van Boudewijn Büch. Onlangs publiceerde zij Ik kom in opstand, dus wij zijn, een vlammend betoog over opstand in digitale tijden. BOUD mocht rekenen op lovende kritieken.

In o.m. de Volkskrant en NRC Handelsblad verschenen interviews met Eva Rovers over BOUD. Tevens was zij te gast in het VPRO-programma Boeken.


Eva Rovers over BOUD.
Het verzameld leven van Boudewijn Büch

woensdag 21 juni
20.00-21.00 uur
Stadsplein

Prijs €10,-
Pashouders €7,50

tickets

 
Poezie café

22 06_2017 PoezieLogo groenLezers, schrijvers, luisteraars: verenigt u!
Maandelijks organiseren wij samen met Boekhandel Libris Venstra een Poëzie Café.
Tijdens deze avonden kunt u een eigen gedicht voordragen of werk van iemand anders.
Geen gedicht dat niet gehoord wil worden, alleen luisteren kan ook. Iedereen is welkom!
Laat u verrassen en inspireer elkaar op deze avond vol poëzie, nieuwsgierigen en liefhebbers: dichter bij elkaar.

Kijk voor andere data van het Poëzie Café in de agenda

Poezie café
donderdag 22 juni
19.30-21.00 uur
Cafe Venstra
Toegang gratis

i.s.m. Boekhandel Libris Venstra
– deelnemers aanmelden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. o.v.v. Poëzie café

 
Workshop Mad Science: Statische electriciteit

24 06_2017 Mad-science-statische elctriciteit

Heb je wel eens een schok gekregen zonder dat er een elektrisch apparaat of stopcontact in de buurt was? Dan was je statisch geladen.
Vandaag experimenteren we met statische elektriciteit die ontstaat door wrijving. Hiervoor maken we gebruik van hele normale huis-tuin-en-keukenmateriaal. Maar ook met een heuse Van De Graaff generator; wiens kapsel kunnen we met statische lading veranderen in dat van Albert Einstein??
Tot slot slaan we een bruggetje richting geleiders, isolatoren en stroomkringen en leer je hoe een elektronenstroom er voor zorgt dat alle apparaten die wij dagelijks gebruiken hun werk kunnen doen.

Workshop Mad Science: Statische electriciteit
zaterdag 24 juni
15.30-16.30 uur
Uithoorn

6 t/m 12 jaar

Prijs €10,-
Pashouders €7,50

tickets

let op: beperkt aantal plaatsen dus wees er snel bij 

 
WE ARE DATA - Overheid, veiligheid & privacy

BartdeKoning DeCorrespondent_webLezing & debat met Bart de Koning

Vanavond zit u op het puntje van uw stoel tijdens de lezing van onderzoeksjournalist Bart de Koning, waarin hij onthult hoe het ervoor staat met de veiligheid & privacy van u en uw gegevens.
Als geen ander heeft de Koning zich verdiept in het onderwerp van de 'online surveillance in Nederland'.

'Politiek en media zijn geobsedeerd door misdaad, terwijl Nederland veiliger is dan ooit. Ik onderzoek de werkelijkheid achter de plannen.'

Hete hangijzers in dit debat zijn ontwikkelingen als: de uitwisseling van passagiersgegevens, elektronische patiëntendossiers, de OV-chipkaart en de alom tegenwoordige camera's.
In het eerste deel van deze avond geeft Bart een lezing waarin hij de werkelijkheid achter deze (schijn)veiligheid laat zien, en talloze voorbeelden aan bod komen uit de boeken die hij hierover schreef.
Na de pauze met een drankje kunt u samen in debat aan de hand van 10 pittige stellingen die Bart heeft opgesteld. Discussieer mee en test uw kennis!

Over de auteur

Bart de Koning (1967) is een ervaren en onafhankelijke onderzoeksjournalist op het gebied van politie, veiligheid en privacy.
Hij schreef onder meer de boeken: Alles onder controle: de overheid houdt u in de gaten, Operatie Blauw: weg met de bureaucratie bij de politie en De Veiligheidsmythe: over politie, justitie en misdaad in Nederland.
De Koning studeerde Economie aan de Universiteit van Amsterdam en werkte onder meer voor HP/De Tijd en Quote. Tegenwoordig werkt hij als zelfstandig journalist en schrijft o.a. voor Vrij Nederland, de Maarten en De Correspondent.

Er is veel retoriek over de terugtrekkende overheid, minder bemoeienis en minder bureaucratie, maar in de werkelijkheid wordt de overheid steeds gulziger. In plaats van de burger los te laten, wil de overheid steeds meer over hen weten.
(uit: De veiligheidsmythe)

WE ARE DATA- Overheid, veiligheid & privacy
Lezing & debat met Bart de Koning

donderdag 29 juni
20:00 – 21:30
Stadsplein€7,50 voor pashouders – normaal €12,50
inclusief drankje en proefabonnement op
De Correspondenttickets